Rawit Telur puyuh dengan Limau Kasturi
Bahan-bahan
20 biji telur burung puyuh – direbus, dikupas & digoreng hingga kekuningan
500 ml minyak masak Serimas
5 biji limau kasturi - dibelah dua
1 biji lada hijau } dihiris meruncing
1 biji lada merah } dihiris meruncing
5 biji cili padi – dicincang
1 biji bawang besar – dihiris bulat
2 sudu cili boh
1 inci belacan
3 ulas bawang merah } dikisar halus
4 ulas bawang putih } dikisar halus
1 inci halia muda } dikisar halus
1 sudu besar air asam jawa
100 ml air
Gula & garam secukup rasa
Cara membuatnya
1.Panaskan 3 sudu besar minyak masak Serimas dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama cili boh, belacan bawang besar, lada merah, lada hijau hingga maik bau.
2.Masukkan air asam jawa, garam, gula dan didihkan hingga pekat.
3. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan didihkan hingga pekat.
No comments:
Post a Comment